Tuesday, March 15, 2011

IKEA

IKEA (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd) är ett privatägt, svenska internationella Hem Produkter Företag som utvecklar och säljer färdig att montera möbler, bruksföremål och accessoarer hem. Bolaget är nu världens största möbel-återförsäljare.

IKEA grundades 1943 av 17-årige Ingvar Kamprad i Sverige, omnämnd som en förkortning bestående av initialer grundarens namn (Ingvar Kamprad), gården där han växte upp (Elmtaryd), och hans hemsocken (Agunnaryd, i Småland, södra Sverige).

De grupper av företag som utgör IKEA alla styrs av INGKA Holding BV, ett holländskt bolag, som i sin tur kontrolleras av en skattebefriad, icke-vinstdrivande nederländsk stiftelse. Den intellektuella äganderätten till IKEA styrs av en serie dunkla företag som kan spåras till Nederländska Antillerna och till Interogo Foundation i Liechtenstein.

INGKA Holding BV äger industrikoncernen Swedwood, vilka källor tillverkning av IKEA-möbler, de säljbolag som kör IKEA varuhus, liksom inköp och leverans funktioner, och IKEA of Sweden, som ansvarar för design och utveckling av produkter inom IKEA sortimentet. INGKA Holding BV är helägt av Stichting INGKA Foundation som är en ideell stiftelse som är registrerad i Leiden, Nederländerna. Logistikcentret Europa ligger i Dortmund, Tyskland och asiatiska logistikcenter ligger i Singapore.

Inter IKEA Systems BV i Delft, även i Nederländerna, äger IKEA konceptet och varumärket, och det finns ett franchiseavtal med varje IKEA varuhus i världen. IKEA koncernen är den största franchisetagare i Inter IKEA Systems BV Inter IKEA Systems BV ägs inte av INGKA Holding BV, men av Inter IKEA Holding SA som är registrerade i Luxemburg, [6], som i sin tur styrs av Interogo Foundation i Liechtenstein. Ingvar Kamprad har bekräftat att detta Foundation styrs av honom och hans familj.

Det företag som har sitt ursprung i Småland, distribuerar sina produkter genom sina butiker. Och med oktober 2010 har kedjan 313 butiker i 38 länder, de flesta i Europa, Nordamerika, Asien och Australien. IKEA koncernen själv äger 276 butiker i 25 länder och de övriga 37 butiker ägs och drivs av franchisetagare utanför IKEA koncernen i 16 länder / territorier. 2006 invigdes 16 nya butiker. Sammanlagt minst 15 öppningar eller omlokaliseringar är planerad till 2010. Den 17 februari 2011 meddelade IKEA sina planer på en vindkraftspark i Dalarnas län, Sverige, främja möbeljätten mål köras på 100 procent förnybar energi.

IKEA Webbplatsen innehåller ungefär 12.000 produkter och är det närmaste framställning av hela IKEA sortimentet. Det fanns över 470 miljoner besökare till IKEA webbplatser i året från september 2007-sept. 2008.

IKEA är angelägen om att visa ledarskap genom att anta miljövänligare åtgärder i sina tillverkningsprocesser År 1990 antog IKEA Det Naturliga Steget ram som grund för sin miljöplan (se "miljöprestanda", nedan).

No comments:

Post a Comment