Monday, December 26, 2011

När jag handlar kläder...

Kläder är en term som refererar till en som täcker för kroppen som är sliten. Bärandet av kläder är enbart en mänsklig egenskap och är en funktion i nästan alla mänskliga samhällen. Mängden och typen av kläder som bärs beror på funktionella aspekter (t ex ett behov av värme eller skydd från väder och vind) och sociala hänsyn.

Vissa mänskliga kulturer, såsom olika personer om polcirkeln, göra traditionellt sina kläder helt i förberedda och dekorerade pälsar och skinn. Andra kulturer kompletteras eller ersättas läder och skinn med tyg: vävda, stickade eller tvinnat från olika animaliska och vegetabiliska.

Även om moderna konsumenter kan ta produktionen av kläder för givet, vilket gör tyget för hand är en mödosam och arbetsintensiv process. Textilindustrin var den första som mekaniserade - med drivna vävstolen - under den industriella revolutionen.

Olika kulturer har utvecklats olika sätt att skapa kläder av tyg. En metod innebär helt enkelt draperingar duken. Många människor hade, och fortfarande bär, kläder som består av rektanglar av tyg inslagna för att passa - till exempel dhoti för män och sari för kvinnor i den indiska subkontinenten, den skotska kilten eller den javanesiska sarong. Kläderna kan helt enkelt bindas upp, vilket är fallet i de första två plagg, eller stift eller remmar håller plaggen på plats, som i fallet med de två sistnämnda. Den dyrbara duk förblir oklippt, och människor av olika storlekar och samma person i olika storlekar kan bära plagget.

Ett annat sätt är att klippa och sy duken, men med varje bit av tyget rektangel för att konstruera kläder. Skräddaren kan skära trekantiga bitar från ett hörn av duken, och sedan lägga dem på andra ställen som kilar. Traditionella europeiska mönster för män skjortor och kvinnor linnen ta detta synsätt.

Moderna europeiska mode behandlar trasa mycket mindre konservativt, vanligen skära på ett sådant sätt att lämna olika udda formade trasa rester. Industriell sömnad verksamhet säljer dessa som avfall, hem avlopp kan förvandla dem till täcken.

I tusentals år att människor har spenderat bygga kläder, har de skapat en häpnadsväckande mängd olika stilar, av vilka många har rekonstruerats från överlevande kläder, foton, målningar, mosaiker, etc., samt från skriftliga beskrivningar. Kostym historien fungerar som en inspirationskälla för dagens modedesigners, liksom ett ämne av professionellt intresse för kunder att bygga för teater, film, tv och historiskt reenactment.

När du handlar kläder, vad brukar du tänka på? Vilken typ av kläder handlar du och vad undviker du? Vilka klädbutiker gillar du och varför? Dela med dig av dina egna åsikter!

No comments:

Post a Comment